Læg Øvelser


I din læg er der det korte og lange hoved i musklen, og det kræver du bruger forskellige læg øvelser. I de forskellige øvelser stresser og træner du nemlig de forskellige dele af musklen, jeg har her lavet forskellige videoer hvor jeg viser læg øvelser. Det er ganske gratis og koster intet.

Du kan finde alle øvelser til din læg på video i min playliste på YouTube ved at klikke her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLcIpd5yCb9NEwx2dBdG9DXTmD89n6fYnq

 Du finder alle læg øvelser på video lige her, og der kommer flere løbende:

Stående læg raises neutralhttps://www.youtube.com/shorts/YJRny-R1qG4
Stående læg raises indadhttps://www.youtube.com/shorts/QoDIA63dYLw
Stående læg raises udadhttps://www.youtube.com/shorts/4NFiU8o1Hrw
Siddende læg raises neutralhttps://www.youtube.com/shorts/tTyHFiFXHMo
Siddende læg raises indadhttps://www.youtube.com/shorts/VXPVeHpb8OA
Siddende læg raises udadhttps://www.youtube.com/shorts/Lf2kaWTAnbs
Et ben læg raiseshttps://www.youtube.com/shorts/ndDleDhuloo
Tibialis anterior raises med elastikhttps://www.youtube.com/shorts/mz69Ls8Hntk

Mange laver ikke særlig meget læg træning, og mange vil gøre have større eller stærkere læg. Kør du et full body program, vil jeg anbefale at lave en stående læg øvelse, og kør du 2 split vil jeg anbefale dig at lave en stående og siddende øvelse til læggen. Du træner nemlig din læg på 2 forskellige måder når du kør den for knæet er bøjet, her træner du mere soleus og når du er stående, træner du mere  gastrocnemius. Vil du gerne have en større eller stærkere læg, vil jeg anbefale lave begge varianter.

Du træner din læg ved at lave øvelser som læg raises som stående eller siddende, du kan også træne muskel på forsiden som er vigtig når du træner din læg. Du kan gøre det ved stille dine fødder på en kasse eller stepbænk, og så køre dine fødder op og ned, da det aktiverer musklerne i din læg.

Ja det kan du godt, men du kan ikke punkt forbrænde fedt, så det vil kræve du er i kalorieunderskud som så gør du taber dig. Træning af din læg ændre ikke på om du taber mere fedt der eller ej.

Hvis du har ondt i læggen kan du arbejde på at træne den for at styrke den, og så kan du lave udstrækningsøvelser til den. Du kan f.eks. som når du udfører en øvelse til at træne den, blive i bund positionen for at strække musklen ud.

Bedste læg øvelser

Bedste læg øvelser er noget mange leder efter, da flere nemlig oplever at ikke kan få deres lægge til at blive større. Hvis du virkelig ønsker at få større lægge, så skal du have det som en fast del af din træning, og måden at få dem til at vokse på vil være at stresse det på forskellige måder. Der er både siddende variationer og stående, og jeg vil altid anbefale at have begge med i dit program. Det er vigtigt når du træner din læg at du kommer helt op i top positionen og helt ned i bund positionen. 

Der er nemlig flere muskler i din læg, nemlig gastrocnemius som har et “indre” og “ydre” hoved, som uden tvivl er den der er mest synlig og så er der soleus som er den ligger uden den anden muskel. Stående og siddende øvelser stresser de her muskler forskellig. Jeg vil derfor anbefale minimum 1 øvelse stående og 1 øvelse siddende. Det du så kan er at arbejde med rotation i fødderne, så dine føder peger indad, er neutale eller peger udaf, det ændre nemlig stresset på dine læg muskler. Soleus er mest aktiv i øvelser hvor knæet er bøjet, altså siddende, og gastrocnemius er mest aktiv i stående positioner, derfor skal du have begge varianter med i dit program.

Læg træning

Læg træning kan foregå på mange måder, men ofte giver det mening at køre ret højt antal gentagelser på din læg gerne over 12 gentagelser og gerne minimum 3-4 sæt. Som beskrevet ovenfor, vil du gerne skulle lave en stående og en siddende variant, for at virkelig udvikle din læg, og få en stærkere og større læg muskel gennem effektiv læg træning.

Ønsker du en effektiv læg træning hvor både soleus og gastrocnemius bliver trænet, så skal du nemlig have en siddende og stående læg øvelse med, for at virkelig presse dem og udvikle dem. Længere oppe kan du se forskellige øvelser for lægmusklerne. Så du kan få en rigtig god træning af dem. Jeg vil anbefale at ligge denne del på dine ben dage når du træner underkrop.

Træning af lægmuskler

Træning af lægmuskler kan ske både med frivægt, i maskiner eller med egen kropsvægt. Forskellen på at køre det i maskine eller frivægt, er at du kan fokusere stresset mere afhængig af hvad du ønsker, i dette eksempel vil det give rigtig god mening at bruge en maskine i den siddende udgave, da det er med til at virkelig fokusere på soleus. Hvor du i den stående kan køre i set smith stativ, for at kunne loade vægt på stangen, og ikke behøver at bruge energi på at holde balance osv.

Det er rigtig vigtigt at få den fulde range of motion, altså bevægelse i øvelsen. Så husk når du laver læg øvelser at komme helt op og helt ned, for hvis du ikke gør det, så får du mindre ud af din træning, og skaber større sandsynlighed for skader. Uanset hvilken træningsøvelser du laver, er det enormt vigtigt at lave den fulde bevægelse.