Ryg Øvelser


Har du svært ved at finde ud af hvilke ryg øvelser du skal lave, så har jeg lavet en oversigt her, hvor jeg viser ryg øvelser på video. Det er ganske gratis og koster intet.

Du kan finde alle øvelser til din ryg på video i min playliste på YouTube ved at at klikke her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLcIpd5yCb9NEZViUshjaKIz4BaKUbXIm0

 Du finder alle ryg øvelser på video lige her, og der kommer flere løbende: 

Pull up overhåndhttps://www.youtube.com/shorts/vsAKt6YBd1A
Pull up neutralhttps://www.youtube.com/shorts/T-rMHISHZcs
Pull up underhåndhttps://www.youtube.com/shorts/e0KjSINj_d4
Sternum Chin Up, – neutralt grebhttps://youtube.com/shorts/WKZm_g5EEhs
Seated row – underhåndhttps://www.youtube.com/shorts/0IKcNdEmgmE
Seated row – overhåndhttps://www.youtube.com/shorts/5f_UKcixnb0
Seated row – neutralhttps://www.youtube.com/shorts/oOEDGNFzL6k
TRX Rowhttps://www.youtube.com/shorts/lR5aHa2mJBY
Lean Away Pull uphttps://www.youtube.com/shorts/BettO_PUqBg
Sternum Chin Uphttps://www.youtube.com/shorts/WKZm_g5EEhs
Siddende Facepulls – med rebhttps://www.youtube.com/shorts/aE1r1-Kco5w
Stående facepulls – med rebhttps://www.youtube.com/shorts/p0wxUcYWpH0
Bent over row – med vægtstang underhåndhttps://www.youtube.com/shorts/EkKtRe4-MwU
One arm row supported – med håndvægtehttps://www.youtube.com/shorts/NFN2xMigIjU
Bent over row – med håndvægtehttps://www.youtube.com/shorts/SHfvdg2WdWQ
Chest supported row – med håndvægtehttps://www.youtube.com/shorts/SLYtVIEtvWU
Pull down – med overhåndhttps://www.youtube.com/shorts/DYg5ONEE5uY
Pull down – med underhåndhttps://www.youtube.com/shorts/BCzdIHxDgf0
T-bar row – med vægtstanghttps://www.youtube.com/shorts/TaZYURNY8jk
Chest supported row – med håndvægte albuer højthttps://www.youtube.com/shorts/pMQm16_QM2g
One arm pull downhttps://www.youtube.com/shorts/7D3y7WmpUpU
Pull down neutralhttps://www.youtube.com/shorts/pxCsgDl1V_M
Pull up chest to barhttps://www.youtube.com/shorts/0Ym8befb0PM
T Raise – med håndvægtehttps://www.youtube.com/shorts/_E-QuGR5ZZY
Y Raise – med håndvægtehttps://www.youtube.com/shorts/hzF_f82UcHY
Back extensionshttps://www.youtube.com/shorts/yVLJSvZ-PXE

Når det kommer til at træne dine ryg muskler og du kør et full body program vil jeg helt klart anbefale at enten pull up eller pull down eller bent over row, kør du i stedet 2 split eller et højere split så vil jeg altid forsøge at have minimum 1 øvelse hvor du laver et træk oppe fra og ned eller trækker dig op, og så minimum en øvelse hvor du trækker noget forfra og ind mod dig som kunne være bent over row eller seated row. På den måde træner du dine rygmuskler på en effektiv måde.

Nogle af de øvelser som styrker ryggen er pull up eller pull down, dødløft, seated row eller bent over row. Alle disse øvelser træner din ryg, og kan være med til at give dig en stærk ryg.

  • Det kommer meget an på hvad årsagen til du har ondt i ryggen er, men i det fleste tilfælde vil motion og træning ofte give dig bedre forudsætninger for ikke at have smerter.

Der findes rigtig meget som er godt for ryggen, du kan eksempelvis træne din ryg i styrketræning, funktionel træning eller med din egen krops vægt.

Nogle af de ting du kan gøre hvis du har ondt i ryggen, er at træne din ryg og dermed gøre den stærkere og mere udholdende. Der findes mange øvelser som ofte hjælper på smerter i ryggen.

Nogle af de ting du kan gøre derhjemme for at træne din ryg er rygbøjninger, ligge i superman position, lave good mornings med en vandbeholder eller lignende.

Ofte vil det at gå få lidt gang i kroppen, og kan derfor godt hjælpe på smerter. Men det kommer meget an på hvad årsagen er til du har ondt. Men en gåtur er ofte rigtig god.

Bedste ryg øvelser

Bedste ryg øvelser er ofte de støre øvelser som pull ups, bent over row eller lignende øvelser. Det er nemlig de rygøvelser der aktiverer den største andel af muskler i ryggen, og dermed også giver dig muligheden for at udvikle din ryg mest muligt. Så skulle du vælge en nogle øvelser der skulle være i dit program, så vil det helt klart være de ovenstående.

Længere oppe viser jeg flere øvelser på video som kan være et bud på de bedste ryg øvelser, og dermed også være din mulighed for at tage nogle af dem med i dit program. Det er vigtigt at huske at du ikke kun skal lave de store øvelser, men også lave støtte øvelser, som er gode for din krop og er med til at mindske risikoen for skader eller overbelastning.

Ryg træning

Ryg træning er de øvelser hvor du aktiverer dine muskler i ryggen primært, det er nogle af alle de ryg øvelser du ser videoer på længere oppe, og der er også mange andre. Hvis du laver dødløft som et eksempel så aktiverer du også ryggen sekundært, men det er ikke det primære du træner. Ryg muskler er også aktive når du laver en squat eller andre øvelser som kræver en stabil position.

Andre øvelser til ryg træning kan være seated row, reverse flyes, chest supported row og meget andet. De nævnte her er nogle rigtig gode ryg øvelser som aktiverer dine muskler primært. Det der er rigtig vigtigt at huske, er at sørge for du også træner dine svagheder i din ryg træning, og bliver stærkere gennem det. Det er med til at give et bedre fundament for at skabe en god udvikling.

Øvelser til ryggen

Øvelser til ryggen du kan lave i din træning er der utrolig mange af, og ryggen er en utrolig stor muskelgruppe, med en del forskellige funktioner for kroppen. De nok mest kendte øvelser er pull up eller pull down, samt bent over row eller seated row. Her bruges musklerne enten til at trække oppe fra og ned, eller at trække sig op, og den anden er foran en og ind til maven, og det er to vidt forskellige vinkler og måder at stresse musklerne på.

Pull up og pull down træner lat musklerne primært og kaldt vingerne, og det træner din bredde på ryggen. De andre øvelser til ryggen hvor du trækker forfra og ind mod maven, der træner du mere dybden af din ryg. Det vil ofte kræve du træner begge dele, hvis du gerne vil have en rigtig flot ryg og muskeløs ryg.

Træning af ryg

Træning af ryg kræver du træner båden dybden og bredden af din ryg som tidligere beskrevet, og det er også rigtig vigtigt du har progression lagt ind i din træning af ryg hvis du gerne vil se en udvikling. Min anbefaling er du kører et fast program i 3-6 uger, og så skifter ud i det i forhold til øvelser, tempo, antal af sæt og lignede.

Har tidligere nævnt nogle af de bedste ryg øvelser til træning af ryggen, og dem kan du finde længere oppe, hvor jeg også har en oversigt med video udførsel af forskellige ryg øvelser du kan lave for at udvikle din ryg og krop.