MC hjelm – Købsguide til korrekt model og størrelse af styrthjelm


Alle ved, at styrthjelmen er den vigtigste del af, at være beskyttet når du kører MC. Desværre er der mange, der ikke bruger en optimal hjelm – eller måske ikke kører med en hjelm.

Helt fundamentalt, er det i de langt de flestes optik, helt hul i hovedet, at kører uden en styrthjelm. Alle ved at vi som motorcyklister, ikke kan forudsige, hvad en bilist vil gøre og det er på trods af, vi selv er agtpågivende.

Dette indlæg er ikke til dem, der kører uden mc hjelm, men nærmere dem, som kører med en styrthjelm, der ikke passer til behov eller deres kørsel.

Styrthjelmen har den vigtigste funktion, af alt beskyttelse man kan have på – den skal beskytte dit hoved. Både proaktivt men også, hvis du skulle styrte – deraf også navnet “styrthjelm”.

Derfor er der to ting, som i særdeleshed skal være opfyldt.

Din styrthjelm skal passe!

Alt for mange kører rundt med en mc hjelm, der skøjter rundt på deres hoved. Dette er på ingen måde sikkert, og den kan både falde frem og spærre for udsynet, samt ryge af ved et styrt.

Når du køber en styrthjelm, så vær sikker på, at den sidder korrekt placeret på dit hoved, og at den ikke kan bevæge sig rundt på knoppen af dig. Den skal sidde til – og jo, den må gerne stramme lidt – i sær hvis den er ny.

Som regel må den ikke spænde så meget, at det bliver ubehageligt, men en ny styrthjelm vil altid give sig lidt – så med tiden bliver det bedre. Du skal blot have den på nogle timer, og tage den af og på nogle gange.

En sekundær ting, som MC hjelmen skal opfylde, er dens funktion – og her skal funktionen passe til din kørselsstil. Det er klart for alle at styrthjelmen skal beskytte dit hoved – men der er forskellige modeller, der hver i sær beskytter forskelligt.

Tag f.eks. flip-up, fullface og pilot hjelmen. Du kan selv tænke dig til, hvad du helst vil styrte med. Kører du på en “liter bike”, altså en MC med over 1000cc, så skal du sikker ikke køre rundt med en æggehjelm.

Så skal du selvfølgelig have en mc hjelm, der dækker hele dit ansigt – det vil altså sige; enten en fullface hjelm, eller en flip-up hjelm. Begge yder så betydeligt mere beskyttelse end en pilot hjelm.

En sidste ting, som også er vigtig: lad være med at vælge en scooterhjelm eller en knallerthjelm. I Danmark bliver mange af disse hjelme solgt under samme tag, og deres godkendelser er de samme – men det er kvaliteten ikke!

styrthjelm - en mc hjelm