Pause fra træning? Hvorfor?


Pause fra træning? Hvor skal man det?

Ofte tænker man, “jo mere jo bedre”. Nogle gange er det “less is more”. I forhold til træning er det en meget indviduel ting, hvor hurtigt man restituere. Så man kan derfor ikke sige du skal holde 1, 2 eller 3 hvile dage i ugen. Her er det en trail and error proces, når man typisk er i overtræning kan der være mange forskellige måder man reagere på.

Pause fra træning

Pause fra træning

Hvorfor pause fra træning?

Symptomer for at du er i overtræning er typisk at dine led begynder at blive ømme, din søvn bliver forværret og du er konstant udmattet og træt. Udover det er konstant ømme muskler også et tegn.

Du skal ikke forvente at kunne træne dag ind og dag ud, og lave ny personlig rekorder hver dag. Pauser er også med til at gøre at du undgår at ramme et plateau, i forhold til styrke og muskelvækst. Men det er ikke altid nemt, at føle eller se om man er i overtræning. En af ting jeg har erfaret, igennem træning af klienter og selv, er at hvis man sænker volumen og man begynder at sove bedre, har mere energi i hverdagen og generelt har det bedre. Så er det et tegn på at den fase af træning man lige har kørt, højst sandsynlig har været for meget.

Pause fra træning

Pause fra træning

Pause fra træning i forhold til fullbody og 2 split

Det er også meget svært at sige her. Fullbody vil man ikke køre 2 dage i streg, så det optimale her er at træne mandag, onsdag og fredag. Have fri tirsdag, torsdag, lørdag og søndag. Men man kan også køre en fullbody træning hver anden dag, så det hedder mandag, onsdag, fredag, søndag, tirsdag, torsdag osv. så der altid er 1 dag pause imellem.

2-split er lidt det samme som fullbody, man kan køre træning mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Så har man fri onsdag, lørdag og søndag. Men man kan også vælge at køre træning 2 dage, 1 dage pause og forsætte sådan. Så er det sådan her mandag, tirsdag, torsdag, fredag, søndag, mandag, onsdag torsdag osv. igen her at det 1 pause når man har trænet 1 gang. En anden mulighed er også at træne mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag. så fri søndag, og gentag. Det er alt sammen forskellige måder at træne 2 split på, og når man kigger på det sådan her, er det jo klart at den der kan håndtere mest volumen og restituere hurtigt ville godt kunne træne 6 dage, og så 1 dag pause. Men en der har en stresset hverdag, som ikke restituere hurtigt osv. ville det nok være bedst at træne mandag, tirsdag, fri onsdag, træning torsdag, fredag og fri lørdag, søndag.

Konklusion omkring pause fra træning?

Prøv dig frem, se hvad der er bedst for dig. Ingen kan sige hvordan din krop fungere, man kan spå, og prøve ting af, igennem det kan man danne sig et billede af hvad der er bedst.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du har nogle spørgsmål er du velkommen til at skrive en mail til info@casperhessellund.dk eller klikke her.

Læs flere blog indlæg her.

Læs mere om mig her.