Unilateral træning


Hvad er unilateral træning?

Unilateral træning, er noget der bliver mere og mere populært inden for træning af atleter, skadet personer, den almene motionist osv. Det er sjælden folk arbejder bilateralt altid, og derfor giver det mening at unilateral er en vigtig faktor inden for træning.

Unilateral træning kan virke skadesforbyggende på den måde at du opnår en større balance i kroppen. Man er sjælden lige stærk i begge siden af kroppen, enten er den venstre stærkere end den højre, eller højre stærkere end den venstre. Styrkeforskellen mellem din venstre side og højre side kan være med til du løfter skævt, og dermed har større potentiale for at blive skadet.

Unilateral træning er også en variation inden for træning mange glemmer at anvende, det er et meget undervurderet redskab i forhold til træning. Det er med til at skabe symmetri over hele kroppen og dermed opnår man større styrke, “man er ikke stærkere end sit svageste led”.

Unilateral træning

Unilateral træning

Og hvad er så at træne unilateralt?

At træne unilateralt er øvelser som split squat, one leg lying leg curl, one arm row, one arm pulldown osv. Det er øvelser hvor du træner kroppen forholdvis venstre først og derefter højre. Start altid med den side som ikke er dominant, for de fleste vil det være den venstre side som er den “svage” side.

Konklusion af unilateralt træning

Så det du kan opnå ved unilateralt er:

  • En ny udfordrende måde at træne på
  • Kan virke skadesforbyggende pga. der kommer større balance
  • Stor styrke udvikling i større løft som squat, dødløft, bænkpres og millitary press

Det skal dog ikke forståes sådan at unilateral træning er det magiske inden for træning, men det har mange gavnlige effekter på kroppen!

Har du ikke prøvet unilateral træning før? Så prøv det, du vil opleve at det er udfordrende og måske for bedre kontakt til dine muskler.

Vil du læse flere spændende og træningsrelateret indlæg så klik her.